Torasentez Nedir? Nasıl Yapılır? Antalya
Uzm. Dr. Gökhan ASAL Göğüs Hastalıkları UzmanıTorasentez Nedir? Antalya
TORASENTEZ; akciğer dışındaki zarlar arasında sıvı toplandığı zaman, bu sıvının sebebini teşhis etmek (50-100 cc sıvı almak yeterlidir) ya da sıvı miktar çok olup, nefesi ileri derecede daraltır ise, kısmen sıvıyı boşaltarak akciğerin daha rahat nefes almasını sağlamaya yönelik bir işlemdir.
Hastalarımızdan, akciğer damarlarındaki kan basıncı yüksek olan (pulmoner hipertansiyon), akciğer embolisi veya akciğer kanseri gibi hastalıkları olanlar için torasentez, Antalya’da bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Gökhan Asal Kliniğinde başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Torasentez yaptırmak isteyen hastalarımız Antalya’da bulunan kliniğimiz ile iletişime geçebilirler.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Torasentez Nasıl Yapılır?
Torasentez işlemi, lokal anestezi altında ve oturur pozisyonda yapılır. Sıvı miktarı yeterli olduğunda, muayene bulgusu ve radyolojik tetkiklerle sıvı yeri tespit edilerek, işlem gerçekleştirilir. Ancak sıvı miktarı çok az, ya da yerini tespit etmek zor ise, ultrason eşliğinde yapılır.
Alınan sıvı öncelikle eksuda ve transuda ayrımı yapılması için laboratuvara gönderilir. Transuda ise daha çok sistemik hastalıklar, eksuda ise daha çok lokal hastalıklar akla gelir. Eksudaların büyük bir kısmında, akciğerin dışındaki zarın (plevra) hastalığı söz konusudur. Bu nedenle ardından plevra biyopsisi yapmak gerekir.
Bazen kısa yaşam beklentisi olan, kansere bağlı sıvısı olan hastayı rahatlatmak için, plöredez (akciğer zarlarının yapıştırılması) uygulamak yerine, tekrarlayan boşaltıcı torasentezler yapılabilir.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Komplikasyonları Nelerdir ?
En sık komplikasyon akciğer dışına hava kaçağı olmasıdır. (Pnömotoraks) Ancak ultrason eşliğinde yapılan işlemde bu komplikasyon daha düşüktür.
Diğer komplikasyonlar; akciğer zarları arasına kanama (hemotorax), öksürük, tansiyon düşmesi, vasovagal reaksiyon (nabız ve tansiyon düşmesi), fazla sıvı alımına bağlı akciğer ödemi, bu alanın enfekte olması, girişim yerine tümör implantasyonu ve çok nadiren hava embolisi sayılabilir.
Ancak tüm bu komplikasyonlar çok nadir karşılaşılan komplikasyonlardır.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Kimlere Yapılmaz ?
Plevral sıvının sebebi kesin olarak biliniyorsa ve sıvı da az ise uygulanmaz. Ciddi kanama diatezi olan hastalara yapılmaz.
İşlem yapılacak alanda cilt enfeksiyonu varsa yapılmaz.
Panasiner amfizemi olanlarda, pnömotoraks olduğu takdirde hayatı tehdit edebileceği için, sıvı miktarı az ise yapılmaz.
Bazı kan sulandırıcı ilaçlar kullanılırken yapılmaz.
Koopere olmayan hastaya yapılmaz.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.