Sarkoidoz Nedir? Belirtileri Nelerdir? (Akciğer Tutulumu) Antalya
Uzm. Dr. Gökhan ASAL Göğüs Hastalıkları UzmanıSarkoidoz Nedir? Antalya
SARKOİDOZ; özellikle akciğerlerde ve bazen de vücudun diğer kısımlarında, granülom diye hitap edilen, küçük iltihabi hücre grupları oluşturan bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin, bir enfeksiyon ajanına ya da herhangi bir maddeye karşı aşırı tepkisine bağlıdır. Bazı ailelerde daha sık görülüyor olması da genetik bir yatkınlığı düşündürmektedir.
Sıklıkla genç bayanların hastalığıdır.
Yakın akrabalarda sarkoidoz tanısı konmuş birisi varsa, dikkat çeken kilo kaybı ve sürekli halsizlik durumu yaşıyorsanız göğüs hastalıkları uzmanı tarafından gerekli tetkiklerin yapılmasında fayda bulunmaktadır. Sarkoidoz, teşhis ve tedavisi Antalya’da bulunan göğüs hastalıkları kliniğimizde başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Sarkoidoz tanısı için kliniğimiz ile iletişim kurarak randevu oluşturabilirsiniz.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Sarkoidoz Belirtileri Nelerdir?
Sarkoidoz çoğu zaman belirti vermez ve tesadüfen çekilen akciğer grafilerinde görülen lezyonların üzerine, yapılan tetkikler neticesinde tanı konulur.
Ancak sarkoidoz belirtileri arasında kilo kaybı, ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi başka hastalıklarda da görülebilen şikayetler görülebilir.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Sarkoidoz Hangi Organları Etkiler?
Sarkoidoz, genellikle lenf bezleri tutulumu ile başlar. En çok boyun, göğüs kafesi içindeki (mediasten), koltuk altındaki, sonra da karın içindeki ve kasıklardaki lenf bezleri etkilenir. Bazen ağrı yapabilir.
Ardından akciğer tutulumu olur. Sarkoidoz, aslında sistemik bir hastalıktır ama en çok akciğerleri etkilediği için, göğüs hastalıklarının ilgi alanı içerisindedir. Akciğer tutulumu olduğunda öksürük, göğüs ağrısı ve ileri dönemde nefes darlığı yapabilir.
Gözler etkilenirse; yanma, kızarma, kuruluk, ağrı, kaşıntı yapabilir; konjonktivit ve üveit sebebi olabilir.
Cilt lezyonları yapabilir.
Kemik ve eklem tutulumu, dalak ve karaciğer tutulumu olabilir.
Kalp etkilenebilir ve özellikle sarkoidoz tanısı olan hastalarda, çarpıntı ve aritmi
şikayetleri olduğunda sarkoidoz tutulumu yönünden mutlaka ileri tetkiklerin yapılması gerekir.
Tükrük bezleri etkilebilir.
Sinir sistemi etkilendiğinde, özellikle beyin tutulumu hayati önem taşır.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Sarkoidoz Tanısı Nasıl Konur ?
Sarkoidoz hastalığında akciğer grafisi ve sonrasında tomografik tetkikler, kan tahlilleri ve biyopsi ile tanı konulur. Biyopsi, hasta için en uygun, tutulum olduğu düşünülen bölgeden ve en uygun yöntemle yapılır.
Sarkoidoz tanısında bazen bronkoskopi, bazen EBUS, bazen mediastinoskopi ve bazende girişimsel radyolojide biyopsi yapılması tercih edilebilir. En uygun tercihi doktorunuz yapacaktır. Hastalara mutlaka bir göz muayenesi yapılır. Bazen konjonktiva biyopsisi dahi tanı koydurabilir.
EKG mutlaka çekilir.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Sarkoidoz Tedavisi Nasıl Yapılır?
Birçok hastamız sarkoidoz tedavisine ihtiyaç kalmadan ve hastalık ilerlemeden kendiliğinden hastalığı atlatabilir. Bu hastalarımız aralıklarla takip edilirler.
Akciğer tutulumu ilerleyici olan hastalarda, buradaki lezyonları azaltmak ve akciğerde kalıcı izler oluşmasını önlemek, kalıcı nefes darlığının önüne geçmek için tedavi verilir. Sıklıkla kortikosteroid tedavisi alırlar.
Bazı göz tutulumları da lokal ya da sistemik sarkoidoz tedavisi gerektirir.
Kortikosteroid tedavinin yeterli olmadığı durumlarda; metotreksat, azotioprin, siklofosfamid, infliximab kullanılabilir.
Sarkoidoz hastalarımızdan, mutlaka sigara kullanmayı bırakmalarını isteriz.
Sarkoidoz hastası, tedavisini sürdürüken günlük yaşantısına rahatlıkla devam edebilir.
Sarkoidoz, hastalığı olanların organ tutulumlarının ilerlemesinin önlenmesi için erken teşhis ve tedavi önemlidir. Sarkoidoz hasatlığı şüphesi taşıyorsanız bilgi edinmek, erken teşhis ve tedavi için göğüs hastalıkları kliniğimiz ile iletişim kurabilirsiniz.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.