Antalya - Geçmeyen Balgamlı Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir, Ne Keser, Nasıl Geçer, Neden Olur?
En Hızlı Öksürük Kesici
Uzm. Dr. Gökhan ASAL Göğüs Hastalıkları Uzmanı Antalya Öksürük Nedir?
Öksürük(tussis); boğazı (guttur), solunum yolunu (trachea) ve bronşları (bronchus), yabancı partiküller, mikroplar, tahriş edici maddeler, sıvılar ve mukustan temizleyen, istemsiz ve refleksif bir şekilde havanın akciğerlerden (pulmones) hızlı ve patlar bir şekilde atılmasıdır.
Öksürük; çeşitli hastalıklar nedeniyle oluşabileceği gibi günlük hayatta gıda tüketimi esnasında katı yada sıvı besin parçalarının duyusal sinir liflerine temas etmesi ile birlikte de oluşur.
Öksürük ile birlikte boğaz ve solunum yolu katı ve sıvı yabancı maddelerden temizlenmiş ve bu maddelerin akciğerlere ulaşarak vücuda zarar vermesi önlenmiş olur. Kronik olmayan öksürük sanıldığı gibi zararlı bir durum değildir, aksine vücudumuzun kendini korumasına ve iyileşmeye yardımcı olur. Nadiren bayılma yada kaburga kırığı sebebi olabilir.
Ancak öksürük özellikle uzun sürüyor ve geçmiyorsa yada üst üste çok öksürüyorsanız, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Böyle bir öksürüğünüz varsa, Antalya’da bulunan Göğüs hastalıkları kliniğimizi ziyaret ediniz. İsterseniz kliniğimiz ile iletişim kurarak hemen randevu oluşturabilirsiniz.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Öksürüğün sebepleri nelerdir? Öksürük neden olur?
Katı veya sıvı besin parçalarının boğaza kaçması haricinde, vücudumuzda öksürük refleksinin oluşmasına sebep olan pek çok farklı durum vardır. Soğuk algınlığı ve grip en yaygın öksürük nedenidir.
Solunum yolu hastalıklarının en öncelikli belirtilerinden biri olan öksürüğe, çevresel alerjenler ve başka hastalıklar da sebep olabilir.
Özellikle kronik akciğer hastalıkları (astım, bronşektazi (genişlemiş solunum yolları), KOAH) olan kişilerde öksürük daha sık olur.
Gece yatınca başlayan öksürük, kesin olmamakla beraber kalp yetmezliğinin, geniz akıntısının ve reflü hastalığının, yemekten sonra artan öksürük ise yine reflü hastalığının habercisi olabilir.
Öksürüğün başlıca sebepleri arasında;
- Soğuk algınlığı, nezle,
- Grip (influenza),
- Akut bronşit veya bronşiolit,
- Sinüzit,
- Zatürre,
- Astım,
- Akciğer kanseri,
- KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) ve diğer akciğer rahatsızlıkları,
- Reflü,
- Alerjiler,
- Boğmaca,
- Boğaz hastalıkları,
- Kalp yetmezliği ve diğer kalp rahatsızlıkları yer almaktadır.
Ayrıca tahriş edici maddeler yada alerjenler, sigara içmek, toz, polen, evcil hayvan tüyü, tansiyon ilaçları ve bazı ilaçlar öksürüğe neden olabilir.
Bazı kişilerin öksürüğe yakalanma olasılığı diğer insanlara göre daha fazladır. Tütün ve benzeri madde kullanan, rutubetli ortam veya yoğun buhara maruz kalan, özellikle akciğerlerinde kronik hastalığı olan, alerjisi bulunan kişilerin ve kreşe yada okula devam eden çocukların öksürüğe yakalanma riski daha fazladır.
Bazı meslek çalışanlarında da (laboratuvar çalışanları, çiftçiler, veterinerler, balıkçılar, kimya sanayi işçileri, ipek imalatçıları, kümes hayvanı yetiştirenler, kaynakçılar, fırıncılar, marangozlar, sprey boyacıları, kuaförler, çimento işçileri, mobilya imalatçıları, havuz temizleyicileri, tekstil işçileri, boyacılar gibi) meslekî astım nedeniyle öksürük olabilir.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Öksürük çeşitleri nelerdir?
Öksürük çeşitlerini 3 başlık altında toplayabiliriz; Kuru, Balgamlı ve Alerjik öksürük.
Kuru öksürük nedir? Kuru öksürük neden olur?
Kuru öksürüğün uzun süre devam etmesi boğaz ve solunum yolunda tahrişe ve göğüs kafesinde ağrıya neden olabilir. Kuru öksürük, bazen kişilerde öksürük krizlerine sebep olabilir. Ayrıca bu ataklar baş ağrısı, baş dönmesi, idrar kaçırma, öksürürken göğsün acıması, nadiren kaburga kırığı ve bayılmaya yol açabilir.
Balgamlı (yaş) öksürük nedir?
Öksürükle birlikte boğazdan balgam olarak adlandırılan mukus şeklindeki sıvı da geliyorsa, bu tip öksürüğe balgamlı öksürük adı verilir. Balgamlı öksürüğün sebebi, solunum sistemini oluşturan vücut kısımlarında (boğaz, burun, solunum yolları ve akciğerde) mukus (balgam) salgılanmasının artmasıdır.
Balgamsız olan, mukus içermeyen öksürük, kuru öksürük olarak sınıflandırılır. Kuru öksürük çoğunlukla önemli bir hastalık nedeni olarak görülmese de, özellikle nezle ve grip, farenjit, bademcik iltihabı, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi durumlarda görülebilir.
Genellikle yaş öksürük (balgamlı öksürük) ile birlikte, boğaz ve göğüs bölgesinde bir dolgunluk hissinin görülmesi söz konusu olabilir. Balgamlı öksürüğe sinüzit ve sigara içmek neden olabilir. Ancak balgamlı öksürük bazen zatürre, akciğer apsesi, verem (tüberküloz), bronşektazi, kronik bronşit, KOAH ve akciğer kanseri habercisi olabilir.
Alerjik öksürük nedir?
Alerjik öksürük, grip yada soğuk algınlığı gibi bir enfeksiyondan ziyade, bağışıklık sisteminin bir alerjene karşı verdiği cevaptan kaynaklanır. Alerjik öksürüğe genellikle burun akıntısı ve burun tıkanıklığı eşlik eder ve bu semptomlar, soğuk algınlığı ve alerji birlikte olduğunda da ortaya çıkabilir. Alerjik öksürük, alerjik rinit (saman nezlesi, polen alerjisi, bahar alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar.
Alerjik öksürük belirtileri nelerdir?
Genellikle gözlerde kaşıntı, sulanma ve burun akıntısı, alerjik öksürük ile birlikte olur. Ancak alerjik öksürükle birlikte ateş ve vücut ağrıları görülmez. Öksürükle birlikte ateşiniz varsa, öksürüğünüz soğuk algınlığı, grip, akut sinüzit, akciğer yada bronşlarda enfeksiyon nedeniyle olabilir.
Alerjen duyarlılığının sebep olduğu öksürük şikâyetlerinin önüne geçmek için, öncelikle hastanın hangi tür alerjene karşı duyarlı olduğunu tespit etmek gerekir. Hastanın hangi tür alerjene karşı duyarlı olduğu tespit edildikten sonra, uygun alerjenden kaçınma yöntemlerinin uygulanması önem arz etmektedir. Ayrıca çeşitli semptom giderici ve koruyucu ilaçlar ve nadiren alerjene özgü alerji aşı tedavisi yöntemleri de tedavi basamaklarını oluşturmaktadır.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Öksürük ne kadar sürede geçer?
Öksürüğün ne zaman geçeceği; öksürüğün kaynağına yani öksürüğe sebep olan etkene bağlı olarak değişir. Öksürük devam ettiği süreye bağlı olarak 3 şekilde sınıflandırılabilir. Bunlar; akut (bir ila üç hafta süren), subakut (üç ila sekiz hafta süren) ve kronik (sekiz haftadan uzun süren) öksürük şeklindedir.
- Akut öksürük (1-3 hafta);
- Subakut öksürük (3-8 hafta);
- Kronik öksürük (8 haftadan fazla);
Kısa süren ve genellikle bir ile üç hafta aralığında süren akut öksürük, en yaygın rastlanan öksürük türüdür. Akut öksürük; basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı olabileceği gibi, ciddi bir hastalığın ilk belirtisi de olabilir. Akut öksürük; sıklıkla nezle, grip, farenjit, bahar alerjisi nedenli olabileceği gibi, bronşit, zatürre, akciğer embolisi, kalp yetmezliği gibi durumlarda da görülür. Grip (influenza) kaynaklı akut öksürük, iki haftadan fazla sürebilir. Akut bronşit nedeniyle oluşan öksürük ise birkaç hafta devam edebilir. Uzun süren akut öksürük şikâyetinde mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.
Üç ila sekiz hafta arasındaki öksürük; subakut öksürük olup; daha çok geçirilen bir enfeksiyon sonrasında veya astım, alerji, sinüzit yada irritan maruziyeti ile oluşur.
Kronik öksürük halk arasında geçmeyen öksürük olarak da ifade edilir. Öksürük iki ay ve daha fazla devam etmesi (8 haftayı aşması) durumunda kronik öksürük olarak adlandırılır. Geçmeyen kronik öksürük; ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir.
Geçmeyen, uzun süren, kalıcı veya kronik öksürüğün sebepleri genel olarak;
Astım, kronik bronşit, reflü, alerji, geniz akıntısı, kanser, bir kısım ilaçlar, psikojenik öksürük, mesleki nedenler, KOAH, kalp yetmezliği, tüberküloz ve bronşektazi gibi hastalıklardır. Geçmeyen öksürüğe neden olan hastalık ve ya hastalıklar tedavi edilmedikçe öksürük geçmez. Kronik öksürüğe neden olan hastalıklar tedavi edildiğinde öksürük ancak geçer.
Öksürük nasıl önlenebilir?
- Öksürmenize neden olan tahriş edici maddelerden kaçınmak;
- Eenfeksiyonların önlenmesi için grip (influenza), COVID-19 ve zatürre aşısı olmak.
- Hastalık barındıran ortamlardan ve hasta olan insanlardan uzak durmak.
- Ellerinizi sık sık sabun ve suyla ve/veya el dezenfektanları kullanarak yıkamak.
(tütün vb. alerjenler, kirli hava barındıran ortamlar).
Öksürükte Ne Zaman Hekime Başvurmak Gerekir?
Öksürüğün süresi, şekli ve nedeninin belirlenmesi, erken teşhis konması ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi, çok büyük önem arz etmektedir.
Öksürük üst üste geliyorsa, öksürük ile birlikte balgam çıkarma, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, öksürmekle kan gelmesi, baygınlık hissi, aşırı halsizlik, ateş gibi bir başka belirti daha varsa, yada kronik hale gelmiş bir öksürük ise, derhal göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Böyle bir öksürükten doğru tedavi yöntemleri uygulanarak kurtulmanın yolu, öksürüğe sebep olan hastalığın doğru tespit edilmesine yani doğru tanı konulmasına bağlıdır. Bunun için de mutlaka uzman bir hekimden destek alınmalıdır. Destek almak için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. İletişime geçmek için tıklayınız.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Öksürük Hangi Durumlarda/Ne Zaman Tehlikelidir?
Öksürük ve nefes darlığı tehlikeli mi? Geçmeyen öksürük tehlikeli mi?
Ciğerden gelen öksürük ve kanlı balgam tehlikeli mi?
Öksürükle birlikte aşağıda belirtilen durumların ortaya çıkması halinde mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurunuz.
- Öksürürken kanlı yada irinli balgam gelmesi,
- Yüksek Ateş,
- Nefes darlığı veya nefes almada yaşanan zorluk,
- Geçmeyen öksürük (kuru veya balgamlı) (3 haftadan uzun süren öksürük astım, KOAH, akciğer kanseri, bronşektazi, tüberküloz, reflü yada kronik geniz akıntısı belirtisi olabilir),
- Yakın dönemde tüberküloz, boğmaca veya Covid-19 belirtileri olan bir hasta ile aynı ortamı paylaşmış olmak,
- Öksürürken göğsün acıması,
- Kanlı Öksürük (hemoptizi),
- Ciğerden gelen öksürük,
- Kendini yeni göstermiş hırıltılı nefes alma,
- Hırıltılı öksürük,
- Yeni ortaya çıkan şiddetli göğüs ağrısı,
- Yüzde şişme ve kurdeşen benzeri cilt döküntüsü olması.
Doktorunuz öksürüğe neden olan hastalığın tanısında, akciğer filminden başka, eğer gerekli görüyorsa, solunum fonksiyon testi, sinüs filmi, tomografi, alerji testi, reflü düşünülüyorsa endoskopi gibi tetkiklerden yararlanabilir. Hatta gerekiyorsa bronkoskopi uygulanabilir. Etkin ve hızlı tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulandığı kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. İletişime geçmek için tıklayınız.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Sık Sorulan Sorular
Öksürüğe Ne İyi Gelir? Kuru Öksürük Nasıl Geçer? Öksürüğe İyi Gelen Şeyler Nelerdir? En Hızlı Öksürük Kesici? Antalya
Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan öksürüğe yakalanmamak için veya yakalanmışsanız, öncelikle yapılması gereken şey, bağışıklık sistemini desteklemek olmalıdır. Güçlü ve sağlam bir bağışıklık sistemi genellikle basit viral enfeksiyonların sebep olacağı öksürük sorunlarının çözümünü kolaylaştırır. Bununla birlikte öksürük hemen geçmez ve uzun süre devam ederse, zaman kaybetmeden göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gereklidir. En hızlı öksürük kesici yöntemler, erken teşhis ve tedavi için Antalya'da bulunan göğüs hastalıkları kliniğimiz ile iletişim kurabilirsiniz.
Öksürük şurupları çoğunlukla basit öksürükler için etkilidir. Ancak bu ilaçların hiçbirisini doktor tavsiyesi olmadan kullanmamak gerekir. Unutulmamalıdır ki, öksürük şurupları, öksürüğe neden olan hastalığı tedavi etmez.
Öksürükten kaynaklanan rahatsız edici hissini azaltmak için evde de bir kısım basit yöntemler uygulanabilir. En hızlı öksürük kesici yöntemlerin başlıcaları şunlardır;
- Özellikle kış aylarında, yeterli miktarda ve düzenli beslenme ile C vitamini almak,
- Gün içinde yeteri kadar su (2 lt. kadar) ve bol bol sıvı tüketmek,
- Yaşama alanı yada bulunulan ortamı sıklıkla havalandırmak,
- Vücudu güçlü ve dinç tutmak için, düzenli spor veya yürüyüş yapmak,
- Düzenli ve yeteri kadar uyumak,
- Reflüyü tetikleyecek gıdalardan kaçınmak,
- Başı yüksekte tutmak için ilave yastık kullanmak,
- Organik bal ile karıştırılmış çeşitli kürler tüketmek (Bal-Zencefil-Toz Karabiber-Limon-Tarçın, Toz Karabiber ve Bal, Meyan Kökü-Şahtere-Zencefil, Zeytinyağlı Pekmez, Zencefil, Bal ve Karanfil, Ananas meyvesi veya ananas suyu)
- Ihlamur gibi çeşitli bitkisel çaylar içmek (Ayva ve Ihlamur Çayı + Bal, Nar Çiçeği Çayı, Kekik Çayı, Taze veya Kuru Ayva Yaprağı Çayı, Ekinezya Çayı, Yeşil Çay ve Kakule, Ayva Çayı, Hatmi Kökü Çayı, Karabaş Otu Çayı, Böğürtlen Çayı).
- Organik bal ve ıhlamur gibi çeşitli bitkisel çaylar tüketmek.
Alerjik öksürüğe ne iyi gelir? Alerjik öksürük için ne yapmalı?
- Tozlu ortamdan kaçınmak,
- Rutubetten uzak durmak,
- Polenden ve ev akarından kaçınmak (doktorunuzun önerdiği şekilde önlemleri almak),
- Evcil hayvanlardan ve hayvan tüyü barındıran ortamdan kaçınmak,
- Tütün ve çeşitlerinden uzak durmak,
- Parfüm ve spreylerden uzak durmak,
- Alerji testi yaptırarak hangi tür alerjene karşı duyarlı olduğunuzu tespit etmek,
- Test sonucuna göre duyarlı olduğunuz alerjenden kaçınmak,
- Alerjenlere karşı etkili olan semptom giderici ve koruyucu ilaçları doktor tavsiyesi üzerine kullanmak,
- Duyarlı olduğunuz alerjene özgü alerji aşı tedavisi uygulamak.
Alerji testi yaptırarak hangi tür alerjene karşı duyarlı olduğunuzu tespit etmek ve en doğru sonuçları almak için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. İletişime geçmek için tıklayınız.
Gece Öksürük Krizine Ne İyi Gelir? Gece kuru öksürüğe ne iyi gelir?
- Organik bal ile karışık çeşitli kürler tüketmek (Bal-Zencefil-Toz Karabiber-Tarçın-Zeytinyağı vb.),
- Başta Ihlamur olmak üzere çeşitli bitkisel çaylar içmek (Ayva, Nar Çiçeği, Kekik, Ekinezya, Yeşil, Böğürtlen Çayı vb.),
- Bol bol sıvı tüketimi boğazları yumuşatır gece öksürüklerini hafifletir ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olur.
- Uyumadan önce pastiller, gargara ve boğaz spreyleri kullanmak,
- Tuzlu suyla gargara yapmak,
- Sütlü bal tüketmek,
- Başı yüksekte tutmak için ilave yastık kullanmak da gece öksürüklerini hafifletir. Sayfa başına dönmek için tıklayınız.
Geçmeyen balgamlı öksürüğe ne iyi gelir? Balgamlı öksürük en hızlı nasıl geçer?
Balgamlı öksürüğe (mukus tussis) iyi gelen şeyler:
- Geçmeyen balgamlı öksürük için ise sıcak su buharını (duş ortamında olabilir) birkaç dakika boyunca solumak, boğazların yumuşamasına ve boğazın nemli tutulmasına oldukça yardımcı olur.
- Bununla birlikte pastiller, gargara ve boğaz spreyleri kullanarak boğazı rahatlatmak.
- Bol su ve sıvı tüketmek boğazları yumuşatır.
- Vücut direncini artıran besinler tüketmek, boğazların rahatlamasına yardımcı olur.
- Çeşitli kürler tüketmek (Organik Bal-Zencefil-Toz Karabiber-Limon-Tarçın vb.),
- Ilık bitkisel çaylar içmek (Ayva, Ihlamur, Nar Çiçeği, Kekik, Ekinezya, Yeşil, Hatmi Kökü Çayı vb.) boğazdaki tahrişin geçmesine yardımcı olur. Sayfa başına dönmek için tıklayınız.
Geçmeyen inatçı öksürüğe ne iyi gelir? Dinmeyen öksürük nasıl geçer?
Geçmeyen öksürük için ne yapmalı?
- Tütün ve çeşitlerinden uzak durmak,
- Organik bal ile karışık çeşitli kürler tüketmek, (Zencefil-Toz Karabiber-Limon-Tarçın vb.) ve bitkisel çaylar içmek (Ihlamur, Nar Çiçeği, Kekik, Ekinezya, Yeşil, Hatmi Kökü, Karabaş Otu, Böğürtlen Çayı vb.)
- Düzenli ve dengeli beslenmek ve öğünleri gün içerisinde atlamamak,
- Bal tüketmek, öksürük ve boğaz ağrısını geçirmek için kullanılan geleneksel bir yöntem olmasına rağmen, balın 1 yaşından küçük çocuklar tarafından tüketilmesi önerilmemektedir.
Bununla birlikte daha önce de belirttiğimiz gibi öksürüğünüz uzun süre devam ederse zaman kaybetmeden göğüs hastalıkları uzmanına başvurmanız gereklidir. Antalya’da göğüs ve akciğer hastalıklarında en iyi doktorlar arasında yer alan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Gökhan Asal’dan destek almak için kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. İletişime geçmek için tıklayınız.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.
Öksürükten uyuyamıyorum ne yapmam lazım?
Doktor tavsiyesi ile yatmadan önce;
- Pastiller, gargara ve boğaz spreyleri kullanarak boğazı rahatlatmak,
- Göğse rahatlatıcı ve nefes açıcı kremler sürmek,
- Hava kanallarını rahatlatmak için sıcak su buharını (duş ortamında olabilir) birkaç dakika boyunca solumak veya uyuduğunuz ortamda bir nemlendirici bulundurmak boğazların yumuşamasına ve gece boyunca öksürmeden daha rahat uyumaya yardımcı olabilir.
- Vücut direncini artırmak için çeşitli kürler tüketmek (Meyan Kökü-Şahtere-Zencefil, Zeytinyağlı Pekmez, Zencefil, Bal ve Karanfil) ve çeşitli bitkisel çaylar içmek (Ihlamur, Nar Çiçeği, Kekik, Ekinezya, Yeşil, Hatmi Kökü, Karabaş Otu, Böğürtlen Çayı vb.)
Boğazda gıcık ve öksürüğe ne iyi gelir?
Boğazda oluşan mukus bize rahatsız edici bir his verir ve boğazımızda gıcık ve kuru öksürük oluşmasına neden olur. Bu durum ilerledikçe bozadaki gıcıklanma hissi çok rahatsız edici bir seviyeye ulaşır. Bu durumun uzun sürmesi boğazda ciddi tahrişe yol açabilir. Boğazda gıcık ve öksürüğün devam etmesi halinde mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.
Boğazınızdaki gıcık hissinin azaltılması ve tedavi edilerek gıcığın geçmesi için öncelikle yapılması gereken boğazınızı nemli tutmaktır.
Bunun için;
- En başta su olmak üzere bol bol sıvı tüketmek,
- Boğaz spreyleri, gargara ve pastiller kullanmak,
- Vücut direncini artırmak için bitkisel çaylar içmek ve organik bal ile bitkisel kürler tüketmek,
- Vücut direncini artırmak için ılık bitkisel çaylar içmek ve organik bal ile karıştırılmış bitkisel kürler tüketmek (Bal, zeytinyağı, pekmez boğazdaki tahrişi hafifletir).
- Uyku alanını (odanızı) havalandırmak.
- Parfüm ve sprey türü ürünlerden uzun durmak.
Unutulmaması gereken en önemli husus ÖKSÜRÜK TEDAVİSİ nedene yöneliktir.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.