Alerji Testi Nasıl Yapılır? Fiyatları? Antalya
Uzm. Dr. Gökhan ASAL Göğüs Hastalıkları UzmanıAlerji Testleri Antalya
Alerji testleri, ancak hastanın hastalık öyküsü ve klinik bulguları ile birlikte değerlendirildiğinde önem kazanır.
Klinikte kullandığımız alerji testleri hastanın üzerinde yapılan testler ve hastadan alınan bir örnekte (örneğin kan örneği) yapılan testler olarak ayrılır. Alerji sorunu olan hastalarımıza uygun alerji testinin belirlenmesi, teşhis ve erken tedavi için Antalya’da bulunan göğüs hastalıkları kliniğimiz ile iletişim kurabilirsiniz.
Burada özellikle klinik pratikde çok kullanılan ve yararlılığı yüksek bir testten söz edeceğim; DERİ PRCİK TESTİ.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.DERİ PRCİK TESTİ
havadan solunan alerjenlere, besinlere ve ilaçlara karşı yapılabilir. EAACI ve US JOİNT COUNCİL OF ALLERGY ASTHMA AND İMMUNOLOGY tarafından IGE aracılığı ile oluşan alerjik hastalıkların tanısında, primer tanı yöntemi olarak önerilir.
Test sıklıkla ön kolun iç yüzüne uygulanır. Küçük çocuklarda ya da ön kolda cilt lezyonu olanlarda sırttan da uygulanabilir.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.TEST ve ÖNCESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
kullanılacak alerjen içeriğinin uygunluğu, stabilitesi ve konsantrasyonu, testin mutlaka pozitif ve negatif kontrol içermesi, hastanın dermografizminin olmaması, yapılacak cilt kısmının normal olması ve oluşan reaksiyonların zamanında ve doğru değerlendirlmesidir.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Alerji Testi Nasıl Yapılır? Antalya
Lanset kullanılan testte, lanset cilde 45-60 derece açı ile batırılır. Cildin en üst tabakası hafifçe kaldırılır. Her alerjen için ayrı iğne kullanılır. Test uygulandıktan sonra, alerjen solüsyonunun fazlası silinir. Alerji testi uygulaması sırasında kanama yapmamaya özen gösterilir. Alerjen reaksiyonları 15 ila 20 dakikada okunur. Histamin (pozitif kontrol) ise 8.-15. dk da okunmalıdır.
Alerji testinde bazıları hem kızarıklık, hem kabarıklık çapını ölçerken, sadece kabarıklık çapının ölçülmesini yeterli bulanlar da vardır. Ölçüm yapılırken, en geniş çap ve ona dik olan diğer en büyük çap ölçülür. Bu iki çap toplanıp 2 ye bölünerek endurasyon (kabarıklık) çapı belirlenir.
Test reaksiyonunun pozitif olarak değerlendirilebilmesi için, negatif kontrole göre, 3 mm den daha büyük olmalıdır. Negatif kontrol de 3 mm den büyük olmamalıdır. Pozitif kontrol çapının da 5-8 mm olması beklenir. Daha küçük ise; hastanın kullandığı ilaçlar (alerji ilaçları, kola sürülen kortizon içerikli ilaçlar, bazı depresyon ilaçları, dopamin, klonidin gibi), kronik böbrek yetmezliği, kronik hemodializ, kanser, spinal kord hasarı, periferik sinir hastalıkları (diabetik nöropati gibi) bu durumdan sorumlu olabilir.
Pozitif sonuç duyarlı olmayı ifade eder. Ancak unutulmamalıdır ki, bu sadece cildin duyarlılığı anlamına gelir. Dolayısıyla sonuç, hastanın kliniği ile uyumlu ise anlam taşır.
Epidermal testlerde ölümcül reaksiyon bildirilmemiştir. Genel olarak güvenli testler olarak kabul edilir. Sistemik reaksiyon sıklığı %0.26-%0.052 arasında değişir. Siz de alerji testini hızlı, etkili ve güvenli bir şekilde Antalya’da bulunan göğüs hastalıkları kliniğimizde yaptırabilirsiniz.
Alerji Testi Fiyatları Ne Kadar? Antalya
Alerji testi fiyatları ile ilgili kesin bir rakam vermek pek sağlıklı olmayacaktır. Bunun sebebi alerji testi fiyatlarının yapılan testin türüne ve yapılan kuruma göre değişmesidir. Antalya’da size uygun alerji testi ve fiyatları için göğüs hastalıkları kliniğimiz ile iletişim kurarak randevu oluşturabilirsiniz.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.