Pnömotoraks Nedir?
Pnömotoraks Belirtileri - Akciğer Sönmesi Antalya
Uzm. Dr. Gökhan ASAL Göğüs Hastalıkları Uzmanı Pnömotoraks Tedavisi Antalya
"Pnömotoraks" akciğer sönmesi olarak tanımlanabilir. Pnömotoraks olan hastada akciğerlerine giren hava bir takım nedenlere bağlı olarak akciğerin içine değil de akciğer dışındaki dokulara kaçar. Pnömotoraks sırasında kalbin ana damarları daralır ve kalbe kan akışı azalır. Hastada şok gelişebilir.
Göğüs kafesinde, göğüs duvarlarında açık yaralanma olduğunda nefes ile alınan havanın plevral boşluğa girebilir. Bu durumda nefes alışverişi ile akciğerlerin şişmesini sağlayan basınç dengesi bozulur. Akciğerler ile göğüs kafesi arasındaki boşluğu dolduran hava akciğerler üzerinde basınca neden olur. Akciğerler büzüşür kalp basınç altında kalır. Şiddetli pnömotoraks yaşanması hastanın ölmesine neden olabilir.
Pnömotoraks Nedenleri Nelerdir?
- Göğsün herhangi bir nedenle yırtılması,
- Göğüs bölgesinden yaralanma,
- Akciğer hastalığı,
- Spor veya kaza nedeniyle yaralanma,
- Ventilatörle solunum desteği,
- Tüplü dalış veya dağ tırmanışı sırasında yaşanan hava basıncı değişiklikleri Pnömotoraks’a neden olabilir.
Pnömotoraks Türleri
Pnömotoraks’ta hastalığın ciddiyeti değişkenlik gösterir. Plevral boşlukta az miktarda hava olduğunda, hastanın yaşadığı başka komplikasyon olmadığında Pnömotoraks genellikle kendiliğinden iyileşir. Fazla miktarda hava plevral boşlukta olduğunda zamanında müdahale edilmezse Pnömotoraks ölümcül olabilir.
Pnömotoraks türü travmatik, pnömotoraks ve travmatik olmayan pnömotoraks olmak üzere iki ana başlıkta incelenebilir.
Pnömotoraks kaça ayrılır?
- Pnömotoraks Spontan
- Primer,
- Sekonder
- Neonatal
- Spontan Olmayan Pnömotoraks
- Travmatik,
- Barotravmatik
- İyatrojenik olmak üzere sınıflandırılabilir.
Travmatik Pnömotoraks
Travmatik pnömotoraks, göğüs veya akciğer duvarına alınan bir darbe ndeniyle, bir travma ya da yaralanma sonrası ortaya çıkar.
Travmatik olmayan pnömotoraks
Bu tip pnömotoraks herhangi bir travma ya da yaralanma olmadan ortaya çıkar. Kendiliğinden oraya çıkan pnömotoraks’da da travmatik Pnömotoraks’da da hastalığın seyri çok önemlidir.
Basınç arttıkça her iki tip de gerginlik oluşabilir. Gerginlik pnömotoraks travma vakalarında sık sık karşılaşılan ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Semptomlar çoğunlukla şiddetlidir. Kalp durması, solunum yetmezliği, şok ve ölüm yaşanabilir.
Pnömotoraks tedavisi nasıl yapılır?
Pnömotoraks tedavisi hastalığın seyrine göre değişiklik gösterir.
Akciğer sönmesinde genellikle uygulanan tedavi bir enjektör ile göğüs boşluğu içerisindeki havanın çekilmesi (aspirasyon), bir dren (göğüs tüpü) takılması veya kapalı ameliyat şeklindedir.
Akciğer sorunları yaşıyorsanız teşhis ve tedavi için Antalya’da bulunan göğüs hastalıkları kliniğimiz ile iletişim kurarak randevu oluşturabilirsiniz.