Antalya Astım Belirtileri, İlacı, Alerjik Astım-Rinit Nedir? Tedavisi?
Uzm. Dr. Gökhan ASAL Göğüs Hastalıkları UzmanıAntalya Astım Nedir?
Astım, solunum yollarında daralmaya yol açarak nefes almayı güçleştiren kronik bir hastalıktır. Hava yollarındaki (bronşlardaki) daralma nedeniyle akciğere hava giriş çıkışı zorlaşır. Dolayısıyla astım, bronşların hastalığıdır; bir çeşit bronşittir. Hava yollarında mikroplara bağlı olmayan bir iltihabi reaksiyon vardır.
Bu nedenle hem bronş düz kaslarında kasılma, hem bronş içi ödem, hem de sekresyon miktarında artış söz konusu olur. Ataklarla seyreder. Ve bu ataklar arasında hastanın nefes alıp vermesi rahattır. Ataklar bazen ilaçlarla, bazen de kendiliğinden geçmiş olabilir. Belirtilen astım ataklarına benzer durumlar yaşıyorsanız, erken teşhis ve tedavi için Antalya’da bulunan göğüs hastalıkları kliniğimiz ile iletişim kurabilirsiniz.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Antalya Astım Belirtileri Nelerdir?
Öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüsde baskı hissi belirtilerinden biri olabileceği gibi, daha fazlası birlikte olabilir. Bu belirtiler geceleri ve sabaha yakın saatlerde daha çok görülür.
Bazen bahar aylarında daha çok olabilir yani mevsimsel özellik gösterebilir. Bazen de ev içi alerjenlerle ya da tetik çeken faktörlerle ortaya çıkar. Yukarıda saydığımız astım belirtilerini yaşıyorsanız, erken teşhis ve tedavi için Antalya’da bulunan göğüs hastalıkları kliniğimizden yardım alabilirsiniz.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Astım Tanısı Nasıl Konulur?
Hastanın tipik belirtileri anlatması, bazen aile öyküsü, bazen diğer alerjik hastalıkları da birlikte yaşıyor olması, muayene bulgusu, solunum fonksiyon testini (ilaçlı ya da ilaçsız) birlikte değerlendirerek gtanı koyarız. Çoğu kez akciğer grafisi normal bulunur.
Ancak astımın karışabileceği ya da birlikte bulunabileceği diğer hastalıkları da değerlendirmek için, bu şikayetler ile gelen hastaya 1 kez de olsa, direkt akciğer grafisi ile değerlendirmek gerebilir. Astım eğer alerjenler ile tetikleniyorsa, alerjik astım tanısı alır.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Astım - Alerjik Rinit İlişkisi Nedir? Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir? Antalya
Solunum yolu alerjisi bir bütündür. Burundan başlayıp, akciğere gidene kadar, havanın geçtiği her yer solunum yoludur. Ses tellerinin üzerinde kalan bölge üst solunum yolu, altında kalan bölge alt solunum yoludur. ‘’ Solunum yolu alerjisi bir bütündür ‘’ demek; üst solunum yolunda alerji varsa, alt solunum yolunda da aynı reaksiyon az ya da çok var olabilir demektir.
O halde, solunum testi ardından hastalığı üst solunum yolu ile birlikte değerlendirmek ve tedaviyi birlikte yapmak, astım tedavisinin başarısını da etkileyecektir.
Alerjik rinit, üst solunum yollarının alerjisi olup; çoğu zaman alerjik sinüzit ve/ veya alerjik göz nezlesi ile birlikte seyreder.
Alerjik rinit belirtileri, burun kaşıntısı, hapşırma nöbetleri, gözlerde kaşıntı ve sulanma, kulaklarda kaşıntı, bazen damakta kaşıntı, burun tıkanıklığı ve öksürük belirtileri ile kendisini gösterebilir. Bu alerjik rinit belirtileri özellikle alerjen ya da tetik çeken faktörlerle başlar. Saydığımız alerjik rinit belirtilerini yaşıyorsanız, erken teşhis ve tedavi için Antalya’da bulunan göğüs hastalıkları kliniğimizden yardım alabilirsiniz.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Alerjik Solunum Yolu Hastalığını Tetikleyen Faktörler;
Bazen mesleki olarak karşılaşılan irritanlar ( kuaförlerde ya da araba boyacılarında , marangozlarda, kimya endüstrisi çalışanlarında ve daha birçok meslek dalında olduğu gibi ), her türlü toz, duman ve kimyasal maddenin koku ve buharı olabilir.
Bazen başka bir hastalığın tedavisi için kullanılan ilaçlar, bazen enfeksiyonlar ( özellikle grip gibi, soğuk algınlığı gibi viral etkenler ) da alerjiyi tetikleyebilir.
Yine astımlılarda reflü , toplumun diğer kesimlerine göre daha sık karşımıza çıkar ve tetik çeken rol oynayabilir.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Tedavi
Esas olarak hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihap üzerine etkili ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların etkileri yavaş ortaya çıkacağı ve kesildiğinde iltihap tekrar edeceği için, astım hastalığının kontrol altında tutulabilmesi amacıyla, her gün ve uzun süreli (doktorunuz tarafından kesilene kadar) kullanılması zorunludur.
Hastayı kısa sürede rahatlatan ilaçlar kullanıldığında, hızla etki ederek hava yolundaki kasların kasılmasını azaltır, hava yollarını genişletir ve buna bağlı belirtileri (nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi) azaltır. Bazen uzun süreli bazen de sadece nefes darlığı olduğunda kullanılır.
Tüm bu ilaçların hangi dozda ve hangi süre ile kullanılacağına doktorunuz karar verecektir
Tercih edilen ilaçlar hastanın nefesine çekeceği ( inhaler ) ilaçlardır. Çünkü çok daha az etken madde kullanılarak, çok daha fazla yarar elde edilir. Böylece yan etki olasılığı en az olan ilaçlardır. Hastalar, hastalıklarının kontrol altında olup olmadığının değerlendirilmesi için, mutlaka yaklaşık 3 ay ara ile doktoruna başvurmak durumundadırlar. Böylece ilaç dozu yeniden düzenlenir. Amaç hasta iyileştikçe ilaç doz ve çeşidini azaltmak ve ilacı bırakma noktasına doğru yaklaşmaktır.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Önlemler:
Sigara dumanından uzak kalınmalıdır
Varsa mesleksel maruziyetten kaçınılmalıdır
Astımı kötüleştiren ilaçlardan kaçınmak; gerekirse ilacı tercih eden hekim ile astımı tedavi eden hekimin tedaviyi birlikte planlanması gerekir
Allerjen maruziyetinden kaçınılmalıdır
Sağlıklı diyet ve kilo verme sağlanmalıdır
Ev içi hava kirliliğinden kaçınılmalıdır. Isınma ve pişirme için hava kirliliğine neden olmayan yöntemler seçilmelidir
Özellikle çocuk ve ileri yaş astımlı hastalar pnömokok hastalığı için risk gruplarıdır, ancak astımlı hastalarda rutin pnömokok aşısı uygulanmasını önermeyiz.
Orta-ağır astımlı hastalarda , yumurta alerjisi söz konusu değil ise, her yıl influenza aşısı yapılmalıdır.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Daha Detaylı Bilgi İçin Bize Başvurabilirsiniz.